Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Házi kacsa

A házi kacsa

A házikacsa vagy röviden kacsa (Anas platyrhynchos domestica) a récefélék családjába tartozó baromfi, a tőkésréce ("vadkacsa") háziasított változata.

Többnyire fehér színben tenyésztik, de egyes vidékeken – különösen ott, ahol vadon élő őseivel könnyen kereszteződhet – „vad” színezetű példányokat is találunk.

Húsa, mája, zsírja, tepertője finom falat, de tojását – amelynek szárazanyag- és zsírtartalma lényegesen nagyobb a tyúktojásénál – csak alaposan megfőzve fogyasszuk, mert paratífusszal fertőzött lehet. Fosztott tollávalpárnát töltenek.

Költés ideje átlagosan 28 nap. A kacsa hímjét gácsérnak hívjuk.

A házikacsa őse a tőkésréce. Háziasításuk megközelítőleg 5000 évvel ezelőtt történt.:

Magyar kacsa

"Színes", vagyis a tarka, vadas színű házikacsa

A 20.század elején a magyar parlagi kacsát már ősi magyar fajtaként említik, de származásáról biztos adataink ma sincsenek. A vízközeli falusi, tanyasi gazdaságok egyik legfontosabb baromfiféléje volt. Míg a gazdaasszony a libát eladásra nevelte, addig a kacsahús a család ellátására szolgált. A tájegységeknek kialakultak a saját típusaik. A leggyakoribb a fehér szín volt, amelyet a 20. század elején a pekingi kacsával akartak nemesíteni. A "színes", vagyis a tarka, vadas színű kacsa kisebb rangúnak számított, pedig ez a fajtaváltozat őrizte meg leginkább a magyar kacsa ősi formáját. Állománya erősen lecsökkent, Erdélyben és az alföldi tanyákon találhatóak kisebb állományai. Jelenleg a gödöllői Kisállattenyésztés Kutatóintézetben mindkét változatát tenyésztik. Nagyobb állománya található Szarvason  is. 2004 óta a magyar kacsa a védett háziállataink közé tartozik.

 

Tulajdonságai

Kitűnően bírja a mostoha viszonyokat, igénytelen, ellenálló fajta. Aránylag kistestű, a gácsér 2,5-3,2 kg, a tojó 2,3–3 kg. Húsa rendkívül jó minőségű. Leggyakoribb a fehér és a vadas színváltozat,de előfordulhat barna és fekete színben is. A vadas színű tojó sokkal visszafogottabb színű, mint a gácsér, hasonlóan a tőkés récéhez.Az úszásban segíti a lemezes csőr, úszóhártyás láb, csónak alakú test.

+

 

A házikacsa
A házikacsa őse a tőkés réce, ma is vadon élő vízimadár. Háziasítása megközelítőleg 5000 évvel ezelőtt történt. A háziasítás során a kacsák megőrizték vízhez való ragaszkodásukat, így szervezetükben ma is megtalálhatók a vízi életmód jellemzői.
Milyen a külleme?
A házikacsa teste csónak alakú. Mielőtt vízbe megy, tömött tollain csőrével szétkeni a farbúbján lévő faggyúmirigy váladékát. Így tollazata a vízben sem ázik át. Tollazatának színe többnyire fehér. Fején lapos, széles, sárgáspiros bőrrel fedett csőr látható. Nyaka rövid. Erős hátsó végtagja a törzs utolsó harmadában helyezkedik el. Szárnyai gyengék és rövidek.
Hogyan mozog?
Mivel szárnya a testéhez viszonyítva kicsi és gyenge, a legtöbb házikacsa nem tud repülni. Szárazföldön is nehézkesen, totyogva mozog. Igazi életeleme a víz. Hátul álló, rövid, izmos lábát szarupikkelyes bőr fedi. Három, előre álló ujja között úszóhártya feszül. A negyedik ujj szabadon és hátrafelé áll. Úszólábait előre-hátra mozgatva úszik a vízen. Fél testét könynyen buktatja víz alá. Ilyenkor szinte „fejre állva” kutatja át csőrével a vízmeder alját.
 
A házikacsa lábainak mozgása a vízben Melyek az úszóláb jellemzői?

Magyarázd el, hogyan működik a házikacsa lemezes csőre!

A kacsák és a ludak gyakran a víz alá bukva szerzik táplálékukat
Mivel és hogyan táplálkozik?
Csőre a vízből való táplálékszerzéshez alkalmazkodott. Felső kávája kissé ráhajlik az alsóra. Mindkét csőrkáva széle recés, lemezekkel szegélyezett, úgynevezett lemezes csőr. Ha élelmet talál, a táplálékot a vízzel együtt csőrébe veszi, összecsukja azt, és húsos nyelvével kiszorítja a vizet. Így csak a táplálék marad a szájában.

A házikacsa mohón és sokat eszik. Nem válogat. Tápláléka mindenféle víziállat, növény, darált étel, mag. Evés közben gyakran iszik. Gyorsan emészt, hamar fejlődik és hízik.
szaporodása, hasznosítása
A házikacsa madár. Tojásai meszes héjúak. Háztáji gazdaságokban gyakran tyúkokkal keltetik ki a tojásait. Fiókái fészekhagyók.

A házityúk mellett a házikacsa a leghasznosabb baromfi. Húsát, zsírját, máját éppúgy felhasználják, mint magas zsírtartalmú tojásait. A meleg pehelytollakkal töltött párnák, paplanok, ágybetétek – mint természetes anyagok – ma is igen kedveltek.

HASZNOS TUDNIVALÓK!
A házikacsa tojásait csak alapos főzés után fogyaszd, mert gyakran veszélyes kórokozóval fertőzöttek!

 
 

 

Utolsó képArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 32361
Hónap: 202
Nap: 7