Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


a degu

 

Történet

A dél-amerikai Andokból származik, Chilében őshonos, de előfordul Argentínában és Peruban is. A degu hazájában a hegyvidéki füves, bokros területeket kedveli. Föld alatti járatokat ás, melyek átmérője 8-10 cm, mélységük pedig 40 cm körüli.A dél-amerikai Andokból származik, Chilében őshonos, de előfordul Argentínában és Peruban is. A degu hazájában a hegyvidéki füves, bokros területeket kedveli. Föld alatti járatokat ás, melyek átmérője 8-10 cm, mélységük pedig 40 cm körüli.

Megjelenése

 

Testhossza a farok nélkül 15–20 cm.Bundájuk felül barna, a hasuk krémszínű. Fogaik, mint a legtöbb rágcsálónak, állandóan nőnek. A fiatalok foga fehér, az idősebbeké narancssárgás, akárcsak az egészséges példányoké. Fülük nagy, hallásuk is kitűnő. Szemük sötétbarna.A sötétben jól lát. A farka végén található bolyhos részt szemrebbenés nélkül elhagyja, ha ott emelik meg.

 

Szaporodása 

 

.Egy hím degu mellett tarthatunk több nőstényt is (de fordítva sohasem). A deguk már négy-öt hónaposan szaporodóképesek. A vemhesség ideje 70–90 nap, de csak az utolsó hónapban kezd nőni a nőstény pocakja.
A deguk 2–8 kölyköt hoznak világra. A kicsik fejletten, szőrösen, nyitott szemmel jönnek a világra. Egy-egy kíváncsibb példány már néhány órával születése után elindul felfedezni környezetét. Pár naposan már kint hancúroznak az anyjuk körül, egyhetesen kezdik kóstolgatni a szilárd táplálékot. Öt hétig szopnak, hathetesen elválaszthatók.Természetes körülmények között csak kevés degu éri meg a 2 éves kort, fogságban tartva viszont akár 5–10 évig is élhetnek.
 

 

A degu, mint kiskedvenc 

A degu nagyon elterjedt kiskedvenc, rendszerint ketrecben vagy terráriumban tartják. Lakhelye 2–3 példány tartásának legalább 100×50×60 cm legyen, de semmiképp nem hátrány, ha nagyobb. Lakhelyét ne érje közvetlen fény, s a huzattól is kíméljük. Nagyon szívesen épít fészket. Alomnak forgács, homok, macskaalom, széna is használható, melynek cseréje néhány naponta is elegendő. Kedvelt játéka a homokfürdőzés. Egy lehetőleg elég nehéz tálban, amit nem tud felborítani, helyezzünk be neki tiszta homokot. Ha hetente 2–3 alkalommal berakjuk hozzájuk a tálat egy kis időre, akkor nemcsak unalmát űzzük el vele, de bundája is fényesebb, ápoltabb lesz. Mint minden rágcsálónak, így a degu metszőfoga is állandó növésben van, és koptatnia kell, emiatt is célszerű mászókákat, s egyéb tárgyakat berakni neki.Más állatokkal szemben nem éreznek félelmet, ezért legyünk óvatosak, ha macskát vagy kutyát is tartunk. Nagyon kíváncsiak, megszagolnak és megkóstolnak mindent, ami új a számukra. Futtatás közben ezért állandó felügyeletre van szükség, hacsak nem akarjuk, hogy a szobát a saját ízlésük szerint alakítsák át. Az elektromos vezetékek miatt különösen veszélyes magukra hagyni őket, hiszen azt is megrághatják.

Naponta csak friss vizet, szénát és magokból álló keveréket igényel. Tanácsos azonban az etetésére odafigyelni, mivel hajlamos az elhízásra, illetve a cukorbetegségre, és a fogát is roncsolják a cukortartalmú ételek. Nem szabad neki sok édes gyümölcsöt adni, mert az édes dolgok nem csak a fogainak nem tesz jót, de ha nagyon sokat kap cukorbeteg is lehet. Inkább zöldségeket adjuk neki rágcsálás gyanánt, de azt se vigyük túlzásba, mert hasmenést okozhat.

 

Fontos tudnivalók

 

1. A deguk farkára nagyon kell vigyázni, mert nagyon könnyen leszakad, és ez később egyensúlyveztést okoz.

 

2. Nagyon kell vigyázni az elektromos vezetékekre, mert ezeket könnyen megrághatják.

3. A degu nagymértékben társaságkedvelő állat, ezért legalább kettőt tartsunk; ha nem akarunk szaporulatot, akkor egyneműeket. A magányosan tartott degu szenved és könnyen depressziós lesz, még akkor is, ha naponta több órát foglalkozunk vele, hiszen szinte állandó társaságot igényel. Ne feletsük el! A degu szociális állat! A legjobb verzió az, ha két fiú degut szerzünk be, melyek testvérek, mert így elkerülhető a verekedés. Ha már van egy degunk, amikor az új jövevény érkezik, semmi vész, könnyen összeszoktathatók. Osszuk a kalitkát két részre, így különítve el őket egy hétig, aztán összeereszthetjük őket. Ha eleinte harcolnak egymással, ne ijedjünk meg: meg kell állapítaniuk a rangsort. Úgy is könnyedén össze lehet szoktatni őket, ha a nappaliban felálítunk egy kartondobozból összetákolt karámot (legalább fél méter magas legyen, különben kiugranak), és abban engedjük össze őket, így könnyen el lehet kerülni a verekedést. Ha hím- és nősténydegukat akarunk együtt tartani, soha ne legyen egynél több hím egy családban, mert a nőstényekért véres harcokat vívnak! Ez a verzió csak annak az illetőnek jó aki szeretne legalább nyégy kisdegut.

 

A deguk képesek hosszabb-rövidebb idõt víz nélkül eltölteni, azonban ez - véleményem szerint - állatkínzás! Javaslom, hogy naponta adjunk inni deguinknak friss vizet. Alapvetõen a tálkák e célra nem nagyon felelnek meg, mert felborítják azokat, illetve "belemásznak", étel- és alommaradványokkal szennyezik be, ezért használjunk inkább ún. "golyós egéritatót". Célszerûbb azt a ketrec felsõ részén, a rácsok közé szorítani a csõr melletti megvastagításnál a sapkán, mert az itatóhoz kapott dróttal a ketrec oldalára rögzített itató flakonját igen hamar kirágják, így az csak az alom eláztatására lesz alkalmas, itatásra semmiképpen sem. Ha azonban a ketrec teteje nem vízszintes, hanem pl. íves, vagy ferde, akkor a flakont eleve cseréljük ki a Bonaqua 2 dl-es üvegére, melyre tökéletesen "passzol" az egéritató sapkája, viszont - minthogy üveg - deguink nem tudják kirágni! Ehhez a "gyári" drót rövid, tehát azt is ki kell cserélni. A mûanyag bevonatú drót semmivel sem jobb, mint a natúr, mert a mûanyag bevonatot hamar lerágcsálják... Attól nem kell tartanunk, hogy nem fogják tudni használni az itatót, ui. igen hamar megtanulják, a picik a szüleiktõl is ellesik már az ivás "fortélyát", önállóan pedig kiválóan alkalmazzák!

 

 

 
 

 

Utolsó képArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 33011
Hónap: 230
Nap: 10